Shopping Cart
Martin.charles

Knjige Charles Martin – pisatelj, ki razume

»Pisatelj, ki razume, kako veliko moč premore dobra zgodba in jo zna uporabiti, da z njo spremeni življenja svojih junakov in tudi bralcev.

Patti Callahan Henry, pisateljica

Knjige Charlesa Martina so romani z dušo, prekipevajo od bolečine in trpljenja glavnih junakov, vendar so tudi polni upanja, ljubezni in odpuščanja.

Življenje

Charles Martin se je rodil leta 1969 v Jacksonvillu na Floridi. Otroštvo je preživel ob reki St. John, kjer je užival v ribolovu in vožnjah s kanujem. Nakopičeno mladostniško energijo je rad sproščal z igranjem nogometa in s kolesarjenjem.

Bil je introvertiran mladostnik, ki so ga mučila številna bivanjska vprašanja in kmalu je ugotovil, da mu pri razreševanju osebnih težav pomaga to, da svoje občutke in misli zapiše v pripovedni obliki. V svojih kratkih zgodbah ni opisoval dejanskih težav, s katerimi se je spopadal, temveč predvsem čustva in občutke, ki so se porajali v njem.

Zaradi študija in različnih služb se je v mladosti selil od Atlante v Georgiji, do Virginia Beacha v Virginiji. Diplomiral je iz novinarstva, vendar je pri iskanju zaposlitve opravljal številna dela – od natakarja, fizičnega delavca do zavarovalnega agenta.

Po poroki s Christy, ki ji je predan že več kot polovico svojega življenja, in preden sta dobila prvega sina, sta se vrnila v Jacksonville, da bi bila bližje širši družini.

Ko je končno dobil ponudbo za zelo dobro plačano službo, je to zavrnil in še naprej opravljal priložnostna dela – bil je pomočnik zdravitelja dreves, visokotlačni čistilec, delavec v ladjedelnici, sestavljalec pohištva in mojster za hišna popravila.

Ves ta čas pa je na ženino pobudo skušal poiskati založbo, ki bi izdala njegov prvenec. Rokopis prve knjige, romana je poslal skoraj 100 založbam in prejel je 86 negativnih odgovorov, preden je leta 2004 njegov prvi roman končno izšel.

Charles pravi, da je pisateljevanje resno in zahtevno delo in podobno garaškemu fizičnemu delu, saj se pri svojem pisanju vsak dan pošteno preznoji in utrudi.

Z ženo in tremi sinovi živi blizu reke, v kateri je kot otrok ribaril. Njegovi konjički so lov z lokom in mešanica borilnih veščin, pri kateri si je pridobil črni pas, toda sinovi so pri tem športu precej boljši od njega.

Kadar ga bralci vprašajo, kateri od romanov mu je najljubši, jim odgovori, da je to enako, kot da bi v vrsto postavili njegove sinove in ga vprašali, katerega ima najraje.

Prvi roman – Mrtvi ne plešejo

Pri pisateljskem preboju sta mu pomaga urednik Reader’s Digesta, ki ga je podučil o tem, kako postati pisatelj in ga pri delu spodbujal, ter pisatelj Davis Bunn, ki je bil prepričan v njegovo pisateljsko kreativnost in mu je pomagal na poslovnem področju te ustvarjalne obrti. Prav s pomočjo Bunnovih poznanstev pri založniških hišah in po nekaj telefonskih klicih je leta 2004 Charlesu Martinu končno uspelo izdati prvi roman Mrtvi ne plešejo.

Knjige, Romani Charles Martina - Mrtvi Ne Plešejo

Zgodba prvega romana je postavljena v zaspano podeželsko mesto v Južni Karolini, kjer naj bi se konec poletja rodil dojenček. Dylana Stylesa, učitelja angleščine, doleti nepričakovana tragedija ravno v trenutku, ko naj bi se veselil radostnega pričakovanja in se je prisiljen soočiti z izgubo.

Svoje prve bralce je Charles Martin navdušil s pristnimi in karakterno dobro razvitimi junaki; to so vsakdanji ljudje z vsemi svojimi dobrimi lastnostmi in napakami, ki doživljajo širok spekter čustev, zato je mnogim bralcem roman predstavljal čustveno izkušnjo in ne le zgodbo.

Kmalu nato je že sledila ponudba televizijske hiše Hallmark Hall of Fame, da bi po romanu posneli film in kolesje njegove pisateljske poti se je začelo vrteti. Založba mu je ponudila pogodbo za več knjig in Charles Martin se je končno uveljavil kot pisatelj družbenih romanov.

Od leta 2004 je avtor izdal sedemnajst romanov. V slovenščino jih je bilo doslej prevedenih devet knjig.

 

Knjige Charles Maritna

Prva roman »Odrešitveno« leposlovje

Glavni junak se na začetku romana navadno sooči s pretresljivimi okoliščinami, nato ga avtor nežno vodi k luči na koncu predora. Martin bralcem vedno sporoča, da sta življenje in svet kljub tragedijam lepa; da je vsako življenje vredno živeti, da je potrebno zaupati v življenje in nadaljevati pot.

Ganljive življenjske zgodbe z nekaterimi nepričakovanimi preobrati, ki bralca nenehno držijo v napetosti, nam ostanejo v spominu še dolgo potem, ko knjigo odložimo. Toda Martinove romane odlikuje tudi tankočuten slog pisanja, ki bralca prevzame in navduši. Pisatelj nam opiše prizore, ki so vedno postavljeni nekam na jug Združenih držav Amerike, izredno slikovito, tako da bi vanje lahko kar vstopili. Nato glavne junake preprosto prepusti tem okoliščinam, kjer se razvijejo pristni dialogi in doživljanje.

Ob branju nas božajo in ogrejejo avtorjeve čudovite in iskrene misli o ljubezni, izgubi in o pravem pomenu prijateljstva. Res je, da imajo vse zgodbe srečen konec, toda romani Charlesa Martina so namenjeni temu, da ob branju uživamo in se prepustimo spodbudnemu razmišljanju. In čeprav je v vsakem romanu povsem jasno, da avtorja kot tudi junake vodi vera v Boga, je to za neverne bralce povsem nemoteče, saj v njegovih romanih sodelujemo zaradi čustvenega potovanja, kamor nas avtor ljubeznivo povabi s seboj.

V intervjujih pisatelja večkrat vprašajo, zakaj piše tako imenovano »odrešitveno« leposlovje. Charles Martin pravi, da ni vedel, da je to poseben žanr, toda opis mu je všeč in se z njim strinja. Romane, ki bralcu nudijo nekakšno notranje odrešenje, ko človek postane prost zla in deležen vsega dobrega, piše zato, ker v sebi čuti potrebo po pisanju takšnih zgodb in ne drugačnih. Avtor ne želi, da bi ga imeli za domišljavega, toda pri pisanju romana nima v mislih bralcev ali določene ciljne skupine bralcev, temveč piše samemu sebi; želi napisati zgodbo, ki bi jo sam z veseljem prebral. Zato piše o temah, ki so ljudem zelo pomembne in o katerih je potrebno razmišljati in se pogovarjati.

Vsak dan nam sodobna javna občila v obliki novic in dogodkov po svetu postrežejo z novim obrokom brezupa. Sleherni dan zavedno ali nezavedno zaužijemo odmerek obupa in ta zagrenjenost in črnogledost avtorja izjemno moti. Tako kot slikar, si Charles Martin želi, da bi z besedami namesto z barvami, naslikal svet poln upanja. Pripovedništvo mu je blizu in ker čuti, da ima za to dar, piše in ustvarja takšno leposlovje, iz katerega izžareva upanje. Prepričan je, da je upanje pojem in občutek, o katerem je vredno pisati in ga slaviti. Ali to pomeni, da je potrebno, da je vse, kar doživimo v življenju, zavito kot darilo s pentljo? Seveda ne, toda kljub temu je življenje lahko polno upanja. In Charlesa Martina življenje vedno znova navdušuje ravno s tem – novim upanjem.

Brezplačna dostava

Na vsa naročila nad 25 EUR

Aktivni kuponi

DENTON20

Knjige za darilo

Primerne knjige za darilo

100% Varna plačila

PayPal / MasterCard / Visa